Svenska strategin i spanska medier

Nu har det möjligen lagt sig lite, men de senaste månaderna har det publicerats en stor mängd reportage om den svenska coronastrategin i spanska medier. I början, när jag läste de lite kortare artiklarna, som väl figurerade i de flesta internationella medier, kände jag möjligen mest att jag fick bekräftat vad jag själv redan tänkte. Att det var en våghalsig och märklig väg att gå. Efter ett tag kom det alltfler längre reportage. Alltid baserade på intervjuer med en spanjor boende i Sverige som fick ge sin bild av hur det såg ut, inifrån. Alla följde samma linje. Den första intervjun jag läste var ganska chockerande. Eller, det var egentligen inget nytt under solen, men när jag läste allting samlat på ett ställe (enbart negativt) och verkligen förstod att detta är den enda bilden av Sverige i Spanien just nu, började det kännas väldigt sorgligt. Sverige offrade sina äldre för ekonomin. Förbjöd sjukhuspersonal att använda skyddsutrustning. Hotade föräldrar i riskgrupper som inte ville skicka barnen till skolan av rädsla för att smittas. Rasismen, hur allt skylldes på invandrarna. Etc. Etc. Det knöt sig i hjärtat. Vad är detta? Är det ens sant? Jag hade en dialog med några vänner i Sverige som talar spanska och som läste några av artiklarna och i stort bekräftade att de inte innehöll några direkta sakfel. Bortsett från det där om att det skulle ha varit förbjudit att använda munskydd. Det vet jag inte. Men det var alltså en spansk läkare bosatt i Sverige som sade det.

Så började några spanska bekanta publicera dessa artiklar på Facebook, och plötsligt så kände jag att nej, nu får det faktiskt räcka. Eller ja, jag kanske inte direkt gick ut och höjde rösten, men jag kommenterade i alla fall hos en ganska inflytelserik person (advokat och politiskt aktiv) om att jag visserligen inte är förespråkare för den svenska strategin men att det inte heller är så svart eller vitt som spansk media vill göra gällande. Det finns ju en mängd förklaringar till de åtgärder Sverige valt att genomföra eller ej. Du kan hålla med eller ej men ett liv i Sverige är inte mindre värt än i andra länder. Och framför allt började jag tröttna rejält på bristen på kontraster i dessa spanska reportage. Inte i ett enda fall (av de jag sett) hade journalisten försökt ta reda på bakgrunden till strategin. Exempelvis att den ska vara långsiktigt hållbar, värnar om folkhälsan i ett bredare perspektiv i samhället och att det dessutom inte finns samma juridiska ramar varken att införa väldigt restriktiva åtgärder eller polis att följa upp dem. Här tar jag en stor risk att ens ge mig in och räkna upp skälen då jag ju är långt ifrån någon expert på den svenska strategin… häng mig inte snälla. Som journalist störde jag mig enormt på vad jag tyckte var en total avsaknad av lust att skriva något annorlunda, något som stack ut, av kritiska eller nyfikna frågeställningar. Nej. Alla skrev samma sak, på samma sätt. De hade ju säkert redan bestämt sig vad de ville skriva och letade upp en person som de kunde citera som sa just det. Och i början förstår jag grejen. Perfekta Sverige var plötsligt hela världens hackkyckling. Det måste ha känts uppfriskande på något vis. Men sedan. När alla redan skrivit om detta. Så tråkigt att ingen bemödade sig om att gräva i vad som ligger bakom.

5 tankar på “Svenska strategin i spanska medier

 1. Så intressant att läsa dina tankar när allt lugnat sig lite, sammanfattningen… även mina klarnar lite och jag blir inte lika känslomässig eller irriterad. Som jag sagt tidigare, så trött på kulturkrockar eller att medveten vilja smutskasta istället för att försöka förstå… sen så kan ju inte jag/du/vi påverka den svenska strategin även om jag ser fler med munskydd nu i Göteborg, så trött på att allt är svart/vitt som du skriver.

  även om jag misstänker att Sveriges fall kommer öka igen när skolorna börjar, om många går tillbaka till jobben i augusti…när hösten kommer. Vi får se om det kommer nya rekommendationer. Jag har sett förvånadsvärt många äldre (70+) i Bohuslän, ute bland folk… mina föräldrar har ju knappt varit hemifrån på 4 månader… Ska bli intressant att se om Sverige börjar smittspåra, smitthärdar även i Sverige när/om det drar igång igen. De var ju flera efter studentfiranden… men nu ganska lugnt…

  https://elpais.com/sociedad/2020-07-25/un-verano-con-virus-que-hacer.html
  den här tyckte jag var ganska tydlig och enkel, tycker jag skulle behövas på svenska i Sverige med enkla saker som att inte dela bil, öppna fönster,… kramas men inte pussas? Vet du hur fort de fått symptom de som varit på nattklubbar? Några dagar eller ganska direkt eller efter 14 dagar?

  Mellan våra utflykter har vi haft några lugna hemmadagar, ofta pga regn men även lite bra att ha tid att utveckla symptom innan vi åker på nästa…

  Gilla

  • Nej, allting är verkligen inte svart eller vitt…
   Smitthärdarna verkar blossa upp ganska snabb faktiskt. Antalet fall brukar öka de närmaste dagarna och lugna ned sig ganska snabbt, typ inom en vecka. Inte helt säker på detta dock.
   Det jag förvånas över att det skrivs väldigt stora rubriker om hur smittspridningen ökar i Spanien, hur flera länder avråder från resor, sätter resande från Spanien i karantän, etc, så ligger Sverige ändå högre och signalerna från svenskar jag känner är just att det är lugnt nu…

   Gilla

   • Ja, här verkar de som många tycker att det är lugnt, lugnare… Dani frågade tom om de gamla tror Corona är över…!?! Vi har sett många fler äldre ute den senaste veckan eller två… alltså även 70- 80+ handlar i mataffären… Vet inte om de tröttnat, eller om det sagts något jag inte hört…

    Idag var rubriken i Expressen så överdriven om Spanien- kom inte hit!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s