Funderingar kring Covid-19

Oj, det blev visst en lång paus här! Men jag har faktiskt haft sommarens (årets?) enda besök från Sverige och har ägnat mig åt att snicksnacka och dricka vin på min terrass, bada i poolen, åka till Tarifa, grilla och äta tapas ute på byn. Det har varit så härligt! Verkligen sommarens och årets happening. Tänk vad lite som behövs i dessa tider.

Natten till torsdagen (när min kompis skulle anlända) blev Iván förkyld. Han lät lite tjock i halsen på torsdagkvällen och började snora på natten. Jag är absolut inte någon hönsmamma och hade aldrig funderat så mycket över detta om det inte vore pandemitider. Men hjälp vad tankarna malde hela natten. Efter flera månader av Covid-19 hade jag ändå ingen aning om hur jag skulle agera vid någon form av symptom. Skulle jag ringa skolan? Borde vi testa oss? Skulle jag avråda min kompis från att komma? Skulle jag avboka mitt eget möte jag hade dagen efter på förmiddagen? Han hade ingen feber och var alltså inte sjuk, men ändå. Jag mailade skolan och frågade vad protokollet var samt meddelade att Iván skulle stanna hemma. De svarade bara att han skulle krya på sig… Jag meddelade min kompis som satt på flygbussen och hon svarade att hon inte var orolig och skulle komma ändå. Jag avbokade mitt möte.

I söndags fick jag själv ont i halsen och ställde in ett kundmöte jag skulle ha på måndagen.

Jag blev inte heller sjuk, kände mig lite hängig i några timmar men det passerade väldigt fort och berodde nog mer på värmen. Dock har jag funderat ganska mycket på hur folk i min omgivning reagerat. Min kompis från Sverige tyckte ju det var helt normalt att Iván inte fick gå tillskolan, så gör man i Sverige, har gjort hela våren. Har man minsta lilla symptom på vad som helst så stannar man hemma. Men här känner jag inte att folk tänker så över huvudtaget. Jag har fått en total icke-reaktion och jag förstår verkligen ingenting. Skolan svarade inte på frågan om vad de har för protokoll. Möjligen kommer det inför skolstarten, nu är det ju bara ”summer camp”, men man tycker att de ändå borde vara förberedda. Hur ska föräldrarna agera när barnen blir förkylda? På måndagen skulle jag träffa en mäklare med en kund från England som skulle tillbaka dit dagen efter. När jag ganska ingående förklarade för henne att jag inte var sjuk och inte ställde in (bad dem träffa en kollega istället) för att jag mådde dåligt utan för att jag inte ville ta några risker och för att smitta någon med en förkylning skapar problem i dessa tider. Då plötsligt trillade polletten ned…

Känner så för att skrika ut till alla spanjorer som kritiserat svenskarna i flera månader för att ”inte bry sig om att folk dör”, men som faktiskt varit väldigt restriktiva i sitt beteende på individplan hela tiden och fortfarande beter sig likadant även om situationen är bättre i Sverige, att det för sjutton gubbar inte behöver vara svart eller vitt. Stenhård karantän eller leva på som vanligt. Man kan tänka själv. Och en tanke borde helt klart vara att inte smitta varandra med vanliga förkylningar heller. Särskilt som en inte alltid vet vad som är vad…

6 tankar på “Funderingar kring Covid-19

 1. Jätteintressant att få ta del av dina tankar! Vi har ett litet semesterhus i Nerja, som vi inte har besökt sedan i januari. Jag har många, många gånger önskat att jag var i Spanien i stället för Sverige under perioden sedan dess. Har varit SÅ arg på svenska FHM, Spanien har känts oerhört mycket tryggare.
  Nu, när det faktiskt är möjligt att resa, har jag börjat tveka. Känns som att de allra flesta här tar rekommendationerna på allvar och försöker följa dem. Hur det blir i höst är ju omöjligt att veta, men som det känns nu blir nog inte nästa resa ner förrän nångång 2021…
  Tack för en jättebra blogg!
  Hälsningar från Lena i Stockholm

  Gilla

 2. Det ska bli intressant att se vilka restriktioner och rekommendationer som kommer finnas i spanska skolor om/när de öppnar i höst… och om det blir några nya i Sverige, i Gbg verkar gymnasieeleverna få sovmorgon för att åka kollektivt senare. Enkel bra lösning!

  På Danis skola har det ju inte varit så mycket nytt förutom mer handtvätt, utomhusgympa, lämna/hämta utomhus, hosta/nys i armvecket, stanna hemma vid minsta symptom och extra 48h… undvika kramar och hälsa med armbåge/fot men hela klassen satt fortfarande med bänkar ihop 3. Får se i höst.

  Oj, så många ggr jag diskuterad sjukdomar och symptom med Danis pappa… VAB – alltså att låta/ inte låta ett lite sjukt barn gå till förskolan, skolan. Även att han inte ska nysa, snyta sig nära mina föräldrar eller på buss/spårvagn för svenskar blänger illa… detta var alltså innan corona. Jag är mycket striktare med rutiner kring sjukdomar, även typ rå kyckling etc. än han men vet inte om det är typisk svensk/spanskt. För han är ju van med mycket mer städning (svabba golv men blir det rent?) hemma än jag.

  Gilla

  • Ja det blir intressant att se… kastas just nu mellan hopp och förtvivlan och känns inte självklart att det blir någon skola. Vi har fått förhandsinfo från skolan för ganska länge sedan att vi skulle vara förberedda från 31 augusti, sedan har ingen information alls kommit. Stör mig ganska mycket på att de inte bara kan ta ett beslut att antingen låta dem gå varannan dag eller låta elever från 12 år och uppåt, läsa online så att klasserna kan halveras. Jag fattar ju att det inte är så lätt men att vänta till typ dagen innan gör det ju inte lättare för någon…

   Gilla

 3. Tänka själv – ja. Det har de väl inte övat då jättemycket på, spanjorerna? (Du som har barn i spanske skolan kan väl försöka observera hur många analysuppgifter han får när han blir lite äldre?)

  Gilla

  • Han går inte i spansk skola… lite på grund av just det du skriver… eller i alla fall inte i en vanlig kommunal spansk skola. Nej, tyvärr ger väl inte skolan en bra grund när det gäller självständigt tänkande och det fortsätter sedan i yrkeslivet där det fortfarande råder gamla hierarkiska mönster där det inte premieras att varken ta egna initiativ, beslut eller ansvar. Oj, finns så mycket jag kan säga om detta så det får nog bli ett eget inlägg någon dag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s