Covid-19-blogg?

Ja, man börjar ju undra, men medan jag tror att svenskar i Sverige just nu lever ett någotsånär vanligt liv (berätta gärna!!), så kretsar våra liv i Spanien just nu, fortfarande/igen, helt kring pandemin. Det går inte att prata med folk utan att komma in på situationen och det märks att många pendlar mellan hopp och förtvivlan. Spanjorer har en otrolig förmåga att ”compartmentalize” (finns något bra ord på svenska?) Detta kan driva mig till vansinne ibland men det är också underbart och ett hälsosamt sätt att överleva och ta sig igenom kriser med den mentala hälsan i behåll. Men det betyder ju inte att de inte oroar sig. Det betyder bara att de inte ägnar oron all sin vakna tid. Har vi någonsin i modern tid varit bättre på att leva i nuet? Inte jag i alla fall.

Egentligen var det inte detta jag kom in för att säga utan för att berätta en ganska stor nyhet som liksom försvunnit i bruset och för att den kanske inte verkar så himla världsomvälvande, men som jag tror kan komma att bli lite av ett paradigmskifte. Rökning har förbjudits på allmänna platser, även uteserveringar, när avstånd på två meter inte kan hållas och det är nog ganska sällan det går just på just en uteservering. Det är ju en åtgärd för att begränsa smittspridningen men jag tror ändå att det kan vara något som är här för att stanna. När jag kom till Spanien röktes det precis överallt, i kön på posten, på restauranger såklart, hemma hos folk, på flygplatsen… när de första begränsningarna infördes trodde jag inte att folk skulle bry sig om reglerna alls, men spanjorerna är visserligen envisa som åsnor men också väldigt anpassningsbara. De tycker inte om att någon bestämmer vad de får och inte får göra, men när det väl är ett faktum är det inte mycket att bråka om och så tänker man på något annat. Så förhoppningsvis har de rökfria zonerna utökats ganska rejält tack vare Covid-19.

10 tankar på “Covid-19-blogg?

 1. Dela upp saker i fack (i hjärnan?) Näe, finns nog inget bra ord…

  Jag misstänker att vi hamnar där igen om bara några veckor, när för många börjar trängas på spårvagnar, skolor, universitet, jobbplatser etc. Jag kände idag att jag liksom höll andan när jag gick igenom flera stora grupper/klasser med ungdomar… Om unga nu driver smittan även i Sverige så är det helt klart att den kommer öka här.

  Så fantastiskt med rökningen! Hoppas det blir kvar, så irriterande när andra bord rökte bredvid på restauranger, uteserveringar och ens egen mat smakar ingenting…

  Jag vill nästan bara snabbspola förbi hösten, vintern direkt till påsk för det känns som den kommer bli för jävligt.. alltså i vanliga fall är det ju så många sjukdomar nov-mars i Sverige. Förra vintern var nog första där vi inte fick bingo (magsjuka, kräksjuka, influensa, halsfluss etc)

  En sak jag började göra innan förra vintern efter tips var att be barnet ta av alla kläderna direkt vid hemkomst, speciellt strumpor även då tvätta händerna. Jag byter ju gärna om direkt, tar av bh och jobbkläder eller lämna i skolan kläder… he he

  Gilla

  • Hur har er skolstart varit? Har de några ändrade rutiner i skolan? Jobbar de i mindre grupper, håller avstånd, separationer, etc? Egentligen tror jag att det generellt kommer bli färre andra sjukdomar denna vintern, både i Spanien och Sverige, alltså som influensa exempelvis. Men det kommer ändå bli en konstig och jobbig höst och vinter.

   Gilla

   • Såg frågan först nu. Verkar inte vara några stora förändringar jämfört med i våras, de har ju t.o.m större grupp på fritids med båda 3:orna + några 4:or. De säger till att de inte ska kramas, inte hälsa med handen, tvättar händer lite oftare.. men annars inga större förändringar verkar det som. Jag trodde bänkarna skulle flyttas isär men de sitter fortfarande 3 och 3 i rader. Sen blir det inga föräldramöten etc. Jag lämnar/hämtar utanför men det gör inte alla andra… Dani nös några gånger i tisdags kväll och var lite snuvig/snorig så han var ju hemma 1 dag + 48h, Blir ju långa VAB perioder om alla blir 3 dagar minst, halva veckor… Jag skrev och frågade läraren och hon sa att hon litar på oss föräldrar men vet inte om alla verkligen kommer vabba de där extra 48h. Sen tror jag man som svensk förälder är lite hårdare på att stanna hemma om man/barnet bara är lite sjuk, minsta symptom men vet ej. Än verkar ju smittan inte öka i Sverige eller iallafall inte de synliga fallen som hamnar på sjukhus men det kanske har gått för lite tid än.

    Gilla

 2. Hej Carin!
  Ja viruströttsamt är det, jag är ju hemma och ser inte en enda människa utom om min enda avkomma kommer med nåt hon handlat till mig. Håller mig från henne och spritar allt när hon gått…
  F ö så levererar IcaMaxi…Dom står långt borta vid hissen och ser om jag öppnar hahaha…
  Jaja det har jag skrivit på bloggen, vet inte ens om du vet att jag har en. 10 år tror jag den är, orkar bara skriva en gång i veckan numera…gammal och just nu ryggsmärtor. Sitter för mycket.
  Coronans fel. Och mitt. Orkar inte sitta vid datorn pga detta. Läser mina favoritbloggar iaf.
  Kram P el Preciosa el Agnees de Paraiso på FB 🙂 Mod på Spanienforum i 5 år därav fejknamn då fanns en del sura gubbar som ville åt en…kvinna och mod går inte ihop.

  Gilla

  • Ska kolla din blogg! Tack! Usch det låter lite ensamt. Du lever inte heller alls normalt hör jag… Kan du umgås digitalt eller hur ställer du dig till det? Jag hade ju kompisträffar varje fredag under hela våren, på Zoom eller whatsapp, det fungerade väldigt bra faktiskt för att känna att en fick sitt sociala behov uppfyllt. Kram!

   Gilla

 3. Som vanligt är det nog inte…däremot likadant som för nästan ett halvår sedan. Jobbar hemifrån, handlar på udda tider, umgås inte med några andra än familjen. Känns overkligt att det ska fortsätta på obestämbar tid, men det går på något konstigt sätt. Man kanske börjar bli van?
  Läser fortfarande alldeles för mycket nyheter, men är inte riktigt lika skräckslagen längre. För mig är det nog så att den akuta rädslan har övergått till någon form av trist normalläge. Livet kretsar inte helt kring pandemin, men finns alltid i medvetandet.

  Gilla

  • Ja på sätt och vis vänjer man sig nog, livet har förändrats väldigt mycket, ibland slår det mig hur otroligt anpassningsbara människor trots allt är. Jag hade nog en bild av livet i Sverige inte påverkades så mycket av pandemin just nu, men då hade jag fel. Det kanske snarare är så att folk vant sig vid nya rutiner och det inte är så mycket av en grej längre. Och säkert individuella skillnader också såklart.

   Gilla

 4. Min mamma där i norr, har klarat humöret rätt bra under krisen, tack vare sommaren, morgonbad och promenader – allt på avstånd. Syrran lämnar matkassarna vid dörren och mamma tar sig max till Leif på landet för att handla grönt.. Det är utomhus o få kunder åt gången. Man kan dricka kaffe utomhus på terassen.. Med goda vänner. Men det är nu. Det blir tuffare sen framåt november, med kylan o mörkret och halkan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s