Skolstarten

Det var fredag kväll, sent, tror klockan var 21.30 när mailet från skolan äntligen kom. En smidig pdf på ynka 30 sidor med information angående den förestående skolstarten… Jag har både läst noggrant och skummat igenom den ett flertal gånger och känner mig ändå väldigt osäker på om jag har uppfattat allt viktigt. Mycket handlade om Covid-19, men långt ifrån allt. Det mesta som handlade om Covid-19 leder till fler nya frågor än vad informationen besvarar. Jag ska inte gå in på detaljerna. Tack och lov är jag ganska garvad efter fyra år i skolan. Första året var jag skitnervös för det är så mycket regler och saker att komma ihåg och förbereda. Efterhand har jag märkt att det oftast inte händer något alls om man missar en liten detalj. Det är alltifrån formulär om hur lämning och hämtning ska ske (till fots eller med bil – då kör man in på skolgården och barnen hoppar typ in och ut i farten), tusen olika delar av uniformer, kepsar, ryggsäckar, etc, som ska beställas, datum med olika start och sluttider, information om luncher (serveras) och mellanmål (medtas), dokument som ska signeras och lämnas in. Och så i år då, Covid-19. Den absolut största grejen är att snabbtester kommer göras på personalen varje vecka och alla barn minst varannan vecka. Föräldrar kan också välja att testa sig varje eller varannan vecka. Proven kostar 15 euro/st. Efter att ha konsulterat två olika sjuksköterskor valde vi att anmäla alla tre för test varannan vecka. Dock är det ändå väldigt oklart vad detta kommer att ge då det är antikroppstester och om någon är smittad men asymtomatisk ger det enligt uppgift inte utslag förrän efter en vecka tydligen. Föräldrawhatsappgruppen har gått het angående detta (och annat). En mamma som är barnläkare säger att det är fullständigt meningslöst. Några funderar på att ta barnen ur skolan om de ska tvingas stickas i fingret varannan vecka… andra tycker att vi måste stötta skolan som i denna märkliga situation försöker göra så gott de kan… Fortsättning följer antagligen. Skolan börjar normalt 10-14 dagar in i september men Iváns skola tjuvstartar redan på tisdag och barnen går halvdag till och med 9 september. Jag saknar fortfarande information om hur stora grupperna blir och de exakta rutinerna. Jag hoppas att de slipper munskydd under dagen, annars blir det förfärligt… På det stora hela litar jag på skolan och kommer försöka ”go with the flow”. Det känns lite som att blunda och hoppa. Eller inte riktigt så illa. Jag hoppas bara att skolan får hålla öppet hela terminen. Och att vi inte blir sjuka såklart. Jag är normalt sett inte hypokondrisk, eller lite är jag kanske men vi är väldigt sällan sjuka (peppar, peppar…) så det är i alla fall inte något som upptar min tankekraft särskilt mycket. Men denna situationen är inte normal.

4 tankar på “Skolstarten

 1. Läste att även i Sverige skulle nån stad erbjuda test på skolbarn från årskurs 4… Jag är hemma med Dani idag då han nös flera ggr och det kom snor, han verkar dock inte särskilt sjuk så nu är frågan om 48h regeln gäller alltid, vid minsta symptom… tänker att då blir det väldigt långa VAB perioder denna höst/vinter och det missas mycket av skolan även om vi får hämta hem böcker/läxor. I våras var det ju nån månad men distans undervisning när bara typ halva klassen var där men det slutades med i maj… Jag skrev till läraren och frågade så får vi se.

  Ganska dyrt med 15 euro styck varann vecka… inte alla som har råd eller? Iof, privatskola så de flesta har inkomst.

  Ja, jag håller fortfarande lite andan i skolan och funderar om/när det börjar komma fall… än har nästan alla varit där bara nån enstaka elev sjuk.

  Berätta gärna mer om skolöppningen i Spanien, är intressant att jämföra.

  Gilla

  • Ja det är dyrt med 15 euro per barn och tillfälle, tänk om du har tre barn och går på skolans rekommendationer och testar en gång i veckan… det blir 180 euro i månaden utan att inkludera föräldrarna. Vi får se var detta slutar för det är väldigt många föräldrar som protesterar och har dragit in sina husläkare, etc, som tydligen också avråder. Största problemet är tydligen att det även uppkommer falska positiva resultat och innan det är utrett så drabbas många familjer av karantän i onödan… Jag känner mig ganska lost, har ingen direkt åsikt utan tycker att det är experter som måste avgöra vad som är bäst. Tyvärr är väl inte ens alla experter överens. Det skrevs i spansk press igår att om en skola har tre positiva i två olika klasser så ska hela skolan stänga. Så ja, vår skola kommer nog att hinna öppna eftersom det är skolstart redan på tisdag. Hur länge det varar undrar man dock… När det gäller VAB här så måste barnen stanna hemma om de har feber, jag bad uttryckligen om riktlinjer för vad som gäller vid exempelvis förkylning utan feber men det nämns inte. Så helt klart kan de gå till skolan och snora så länge de inte har feber, vilket känns tveksamt.

   Gilla

   • Enligt en spansk vän via insta just nu skrev hon att i spanska skolor kommer gälla 14 dagar hemma vid minsta symptom… alltså även snuva/snor. Eller kanske i skolorna i Alicante där hon är ifrån (bor i Gbg)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s