Skolstart

Egentligen börjar skolorna i Spanien 10 september men Iváns skola har erbjudit en mjukstart för dem som vill och drog igång redan 1 september med lektioner 9.30-14. Det är inte obligatorisk närvaro men jag tror de allra flesta valt att lämna sina barn. Iván hade frågat dagligen i flera veckor när det var dags, vaknade ovanligt tidigt denna dag och var pirrig och lycklig över att det äntligen var dags. Det har publicerats flera artiklar dagligen i alla medier, gällande skolstarten; om åtgärderna, de bristfälliga resurserna för att kunna följa direktiven, folks rädsla, hot om protestaktioner och strejker, skolplikten, vad som gäller juridiskt, etc, att det inte var utan att jag kände mig lite lite nervös. Jag har hela tiden varit mest orolig över att det inte skulle bli någon skola, men ibland slår det mig ändå att risken att det ska bryta ut på skolan ju såklart finns och det är svårt att se framför sig vad det kommer innebära. De första fyra dagarna har dock allt gått bra. Obligatoriskt munskydd gäller hela dagen, vilket har gått över förväntan. Iván gillar verkligen inte munskydd men de första dagarna i skolan har i alla fall allt det positiva övervägt och det har överhuvudtaget inte varit en issue. Men det blir såklart lite värre från 10 september när han ska gå till 16, eventuellt ända till 18 om vi anmäler honom till några extra aktiviteter. Men de börjar inte förrän i oktober och vi får se hur läget är då, om det ens känns aktuellt.

Förutom munskydd ska de tvätta händerna minst fem gånger om dagen (under skoltid), har ingen aning om det följs. Barn upp till 7 år ska vara uppdelade i stabila samlevnadsgrupper, ”grupos burbuja”. Dessa ska inte blandas med andra grupper och inom gruppen ska säkerhetsavstånd inte behöva hållas. Det visade sig vara likvärdigt med de normala klasserna vilket innebär omkring 20 barn. Jag hade absolut hoppats och trott att det skulle vara hälften eller ännu mindre. Detta är nog det jag är mest besviken på och det innebär ju dels större exponering, dels större risk att sättas i karantän om någon i klassen testas positiv.

Vi har anmält oss till de obligatoriska snabbtesterna men inte kallats ännu.

Alla skolor måste ha en Covid-19-ansvarig, vem det är har vi inte informerats om.

Olika grupper ska som sagt inte blandas och det verkar som det följs för Iván beklagade sig över att han inte fick gå nära de i 3B, han går i 3A. Dessutom var det koner på skolgården för var de fick leka som tydligen hindrade dem att leka kurragömma på rasten.

I övrigt har inget uppseendeväckande hänt hittills och mest är vi lättade och glada över att kunna återgå till en vardag.

Det jag förundras över mest är föräldrawhatsappgruppen där det framgår väldigt tydligt hur olika vi ser på situationen. Där finns alltifrån en mamma som tackade nej när vi var tre familjer som förra veckan sågs på stranden för lek och middag, med motivet att de undviker folksamlingar (vilket jag verkligen förstår och respekterar! Vi träffar också ett begränsat antal människor, dock inte noll). Till en annan som i gruppen undrade om barnen inte fick kramas, med många frågetecken efter. Jag kunde inte låta bli att undra var hon befunnit sig de senaste månaderna. Det har varit en strid ström av meddelanden de senaste veckorna. Men det är det alltid, likadant varje skolstart. Det är alltid ett antal frågor som upprör och som några föräldrar vill försöka ändra på genom att gå samman i en skrivelse till skolledningen. Det fungerar aldrig och någon gång i oktober har det lagt sig och allt är mer eller mindre frid och fröjd.

4 tankar på “Skolstart

 1. Du får uppdatera hur det går om nån vecka… På Danis skola var det 12 barn hemma i fredags, 10 i torsdags… så nästan halva klassen. Så många har inte varit borta sen innan påsk… men som sagt i Sverige är det ju sekretess så vi får inte reda på något om det inte läcker till pressen eller nått…
  Än verkar ju inte fallen öka i Sverige, ingen andra våg i sikte… men de testar på flera universitet för forskning läste jag för att veta %…

  I cartagena hade de testat alla lärare på en skola som skulle öppna inför skolstart och en var smittad utan symptom så nu tror jag öppningen skjuts upp 14 dagar med karantän på alla lärare… eller iallafall 1/3 som varit i kontakt och hela skolan fick storstädas… läste detta på FB.

  Intressant hur olika föräldrar känner, agerar, reagerar etc. Ja, undrar hur detta påverkar, speciellt de spanska barnen i framtiden… rädsla för bakterier/virus finns ju redan i den spanska kulturen med barn som inte får leka på golvet, i naturen, gå barfota etc. Om man nu under lång tid, ett år eller mer inte få krama sina kompisar etc.

  Gilla

  • Ojoj jösses…. och enligt många svenskar tycks Covid-19 vara så gott som utrotat i Sverige…. men som sagt, svenskar är ju väldigt duktiga att hålla sig hemma vid minsta lilla symptom så folk stannar väl hemma i mycket högre grad nu än de skulle gjort normalt. Får ni inte veta om det finns bekräftade fall av Covid-19 på skolan? Jag tror helt klart att detta kommer påverka beteendet hos barn, säkert hos oss alla. Som att hålla avstånd, inte kramas, sprita händerna i tid och otid… Iván vill absolut inte krama någon utanför familjen, det har satt sig stenhård och försvinner säkert inte bara för att pandemin försvinner. Spanjorerna är ju väldigt fysiska och de som nu växer upp med detta kommer säkert blir lite mindre fysiska, i alla fall med okända. Iván är ju gosig med mig så han får den närhet hand behöver ändå och är alltså på inget sätt rädd för viruset, men vissa instruktioner har satt sig hårt.

   Gilla

   • Nej, vi får inte veta om det finns fall på skolan om inte skolan går ut med informationen (som nån skola i Malmö där flera lärare var smittade)… i Gbg har endast en skola vad jag vet gjort det tidigt i våras men jag vet om fall på andra skolor där barnet troligen smittat sin pappa som dött…men allt detta är rykten eller nån som känner nån berättat. Även så är det ju samma på äldreboenden, man fick alltså inte ens veta om ens förälder bodde på boendet eller skulle flytta in där… trots att en del uttryckligen frågade. Apparna som används vid smittspårning har ju inte heller fått användas i Sverige pga av integritet, sekretess etc. Men jag fick berättat för mig av en som fått positivt besked att de ber en att själv smittspåra eller berätta för nära anhöriga och vänner man träffat att man testat positivit… men bara för att vara uppmärksam på symptom. Ja, helt annan strategi än i spanien… Jag misstänker att det sprids just nu även i Sverige bland barn, ungdomar etc men som sagt till det blir en tydlig andra våg så kommer nog alla tro att vi är förbi… Jag tror att det blir en jävlig vinter för det är det ju nästan alltid med alla sjukdomar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s