Vår skog

Något jag saknat mycket under alla mina år i Spanien är skogen. Inte för att jag var någon skogsmänniska innan jag flyttade hit precis, men till och med i Stockholm är parkerna så stora att vissa av dem faktiskt känns som skogar och naturen är en sån självklar del av ens vardag i Sverige till och med när en bor i storstad,. Tillgängligheten till detta saknar jag här. Samtidigt är det faktiskt så att längs med hela Costa del Sol ligger bergen aldrig mer än 10-15 minuter bort i bil och där finns det också skog. Inte lövskog men Medelhavstallskog, men det är natur och den är vacker så det förslår. Jag ska erkänna att jag först på senare år börjat upptäcka detta på riktigt. Jag har famlat lite i blindo och många gånger begett mig ganska långt bort hemifrån, till vandringsleder jag hört talas om som Refugio de Juanar ovanför Marbella, Tolox en bit inåt landet, eller till och med Serrania de Ronda.

Det är först det här senaste året jag insett att bara några kilometer upp på berget vi bor på, finns ett stort utbud av vandringsleder, vissa lagom för barn, andra lite tuffare, med fantastiska vyer, och skog, riktig skog som man kan försvinna in i. Ja, ni ser ju på kartan. Vi bor strax under A-7 där det står Balcones de Mijas och ovanför Mijas ligger våra berg och vår skog. Dit har vi åkt de senaste två lördagarna. Sommaren är inte så bra för vandringar då det tyvärr är för varmt här för att göra den typen av aktiviteter. Men nu är temperaturen perfekt, det får gärna bli ännu svalare, men det går bra att vandra nu. Idag luktade hela skogen kåda. Vissa ögonblick, när molnen täckte solen och vinden blåste, var det nästan lite kyligt och för en höstälskande Spaniensvensk, är de där sekunderna av frisk hög luft när man känner att sommaren definitivt är över, stunder av lycka.

Vi utgår från Sendero Cerro de la Medialuna och parkerar vid helikopterplattan, sedan är det bara att gå, finns hur många utmärkta leder som helst.

Förra lördagen var jag barnfri och vandrade (och klättrade!) 12 km med en kompis. Det låter kanske inte så mycket men vi var ute i fyra timmar och gick i princip hela tiden. Vi hittade en topp som vi klättrade upp på, så det gick inte alltid så snabbt.

Idag åkte Iván och jag upp, hade med oss picknick och kom upp i halva sträckan, 6 km, vilket jag var väldigt nöjd med. Jag som älskar promenader och vandringar, känner att en helt ny värld öppnas när jag sakta men säkert kan börja dela detta med mitt barn. Den första kilometern är alltid seg, för då är det uppför och en ganska bred grusväg. Då blir det paus var 20:e meter och jag svär och peppar om vartannat. Men när vi väl kommer in i skogen så går det bättre. Så fort det blir lite mer av ett äventyr är det ju mycket roligare. Idag bjuder jag på bildkavalkad från vår skog uppe på berget!

Där nere ligger Fuengriola.
Ett gammalt stenbrott där de planterat träd. Häftigt.

Jag och min kompis Ancha.
Berget vi klättrade upp på med Málaga i bakgrunden.
Ja, faktiskt, klättrade.
Från dagens vandring. Iván klättrade också.
”Det här är den bästa lunchen jag har ätit i hela mit liv”, sade Iván.
Bergets norra sida mot Alhaurin el Grande.
Det är inte skånsk bokskog men pinjeträdens klorofyllgröna kronor mot djupblå himmel är tamejfasen lika vackert.
Där nere i klykan ligger vårt hus.

4 tankar på “Vår skog

    • Jag har faktiskt aldrig hört det men googlade och, ja, det finns. ”Verano indio” precis som på engelska ”indian summer”. Dock är ju övergången smygande här nere hos oss och hela hösten fram till jul är ju ofta en enda lång brittsommar. Ibland ganska lik högsommaren… eller i alla fall svenska högsommar. Kram!

      Gilla

    • Spanien är väldigt vackert!! Norra Spanien är oerhört fint, väldigt grön och med en dramatisk kust. Men jag tycker om södern också, en måste bara ha förmågan att se lite bortom de mest tättbebyggda områdena och lyfta blicken lite. Finns väldigt vackra områden även i inlandet även om högplatån ibland är lite trist enligt mitt tycke. Men det finns ju berg även där. Det är ju variationen som är härlig. Kram!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s