Verklighetscheck

Vi åkte om Aldi och veckohandlade efter skolan. Stressad dels av att Iván behövde bajsa (varje dag samma tid, varför lär jag mig aldrig??) och de flesta mataffärer har stängt sina kundtoaletter pga Covid-19, dels för att det är obefintlig yta för varorna i spanska butiker så man känner att man måste kasta ned grejerna i påsar för att komma därifrån asap, registrerade jag att kunden efter inte hade tillräckligt med pengar. Hon hade en 5€-sedel och fick lägga bort två grejer. Inget konstigt med det kanske, men sen sade hon till kassören att de skulle betala hyran på måndag och de hade inte mer. Det tog någon minut innan jag reagerade men jag gjorde det i alla fall och sade ”jag betalar det”. Hon blev så enormt tacksam. Hon hade en pojke i Iváns ålder såg jag sedan ute på parkeringen och hade valt bort äggplantor och mozarella, inte killens fredagsglass. Den kunde hon inte lägga bort.

Hon tackade mig säkert tio gånger i affären och på parkeringen och fortsatte sedan vinka. Först kändes det så bra, att jag hade reagerat, för det är så typiskt mig att befinna mig i min egen bubbla och missa vad som pågår runt omkring. Men sedan kände jag mig bara ledsen. Det känns så futtigt. Jag betalade 1,51€ åt henne. I bilen väntade hennes man och barn. De hade 5€ att handla inför helgen för. Och Gud vet när det kommer in pengar nästa gång. Själv hade jag veckohandlat till mig och Iván för nästan 100€. Jag önskar jag hade gjort mer. Samtidigt vet jag inte hur jag skulle ha gjort det, vet inte riktigt var gränsen går mellan att hjälpa och att trampa på någons integritet. Men ändå, jag önskar jag hade gått fram till dem i bilen efteråt och frågat om jag kunde köpa något mer eller bara ge dem 20€ så att de kan äta. Pandemins Spanien är inte bara karantän och munskyddspåbud och politiker som tjafsar så att man snart kräks på dem. Det är miljoner människor som måste välja mellan fredagsglass till sonen och en påse äggplantor.

4 tankar på “Verklighetscheck

 1. Fint gjort men förstår din känsla, borde/kunde jag ha gjort mer… samma sak har hänt mig med gamla pensionärer som handlar och har exakt med pengar typ 100kr i småpengar, handlar allt på extrapris och billigaste varorna…tycker så synd om dem.
  Det skulle vara intressant att veta hur mycket de fattiga i Spanien har ökat? Jag vet ju bara med de få jag känner som lever på en lön, mannens, och har flera barn och typ aldrig går ut på restaurang och ofta äter hemma hos släktingar. På Danis pappa märks det skillnad på pris när han jämför och kan liksom inte ens acceptera vad en öl kostar ute eller middag på restaurang för 200-300 kr/tallrik. Lunch är ju ofta mer ok pris. Vad är medellönen i Spanien? Vet att när jag bodde där var det ju ganska vanligt med mileuristas men nu är det ju en del som tjänar mindre typ 600-800 euro i månaden.

  https://www.ft.com/content/5cc92d45-fbdb-43b7-9c66-26501693a371

  Intressant att följa hur artiklarna om Sverige utvecklas…

  Gilla

  • Fattigdomen ökar helt klart… eftersom det just nu är väldigt många permitterade som troligen aldrig kommer kunna gå tillbaka till jobbet och ytterligare många kommer förlora sina jobb och företagare får minskade intäkter så är det svårt att överskåda var vi kommer befinna oss om några månader. Medellönen ligger på runt 1700€ i månaden. Men det är ju väldigt många som tjänar extremt lite. Många jobb erbjuder skamfyllda löner långt under 1.000€… som var kritiserat redan på tiden då det pratades om los mileuristas. Det blev värre än så… 😦

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s