En vecka med Zingo

Nu har Zingo varit hos oss i en vecka och vi börjar sakta men säkert vänja oss vid varandra allihop. Kring vem som står över vem i rang, råder dock fortfarande viss förvirring. Jag står absolut högst i rang, det är ganska klart. Men därefter beror nog svaret på vem man frågar.

Zingo har slutat morra på katten men vill inte gärna gå förbi på nära håll. Katten beter sig nästan likadant men är liiite mer cool. Han ropar dock på mig ibland för att jag ska komma och stå bredvid när han går förbi hunden. De ligger på 1-2 meters avstånd och vilar så de är absolut inte rädda att den andra ska attackera. De har även mötts i terrassdörren en gång och passerade utan problem, fast ibland blir det fortfarande lite tumult när en av dem blir skrämd av den andres plötsliga närvaro på fel plats. Jag tror Zingo har fattat att katten står högre i rang än honom, men katten utnyttjar inte detta utan är lite osäker på om det faktiskt är han som bestämmer var skåpet ska stå.

Sedan har vi Iván som Zingo började morra och även skälla på (efter han slutat göra det med katten), utan att han gjort något mer än att vara lite allmänt stirrig och högljudd. Jag flyttade Zingos säng, som hade hamnat ganska mitt i vardagsrummet, till ett hörn och sedan dess har han inte morrat mer. Troligen behöver han bara kunna gå undan och känna lite lugn och ro. När vi var ute på promenad satte sig Iván plötsligt ned på marken för att vila och då gick Zingo tillbaka och satte sig bredvid för att vänta på honom. Zingo tycker nog att han står högre i rang än Iván, medan Iván har klart för sig att det är han som bestämmer över hunden.

Fredagens hundträning blev tyvärr inställd så jag väntar fortfarande med spänning på hur det ska gå. Jag tror det kommer hjälpa oss att reda ut rollerna.

Zingo har lärt sig sitt namn, kom, gå och lägg dig och nästan sitt. Även om han inte alltid känner för att bry sig om att han faktiskt förstår vad jag menar. Han har lärt sig kissa och bajsa på promenaderna, men gör det bara på ställen han varit på tidigare, aldrig på nya promenadstråk. Han äter upp kattens mat så fort ingen tittar. När vi möter andra hundar blir han rädd för de som är större än honom, fast han vill ändå hälsa. Han är väldigt ambivalent. Nyfiken men skiträdd. Vilket ju är det modigaste av allt faktiskt. Han låter liksom inte rädslan styra honom utan tvingar sig fram fast svansen är långt in mellan benen.

Vi har gått minst 7 km varje dag hela veckan, vilket gör mig väldigt gott. Iván har valt att stanna hemma några gånger och har därmed tränat lite på sin självständighet, även om det kanske inte var på det sättet jag hade trott.

Det känns fortfarande konstigt och jag har insett att skaffa hund inte är som att skaffa andra saker. Hundar har en egen personlighet. Man går ju inte ut och skaffar sig en människa utan inväntar att man klickar med någon. Riktigt så fungerar det kanske inte med hundar för de är mycket mer anpassningsbara än människor och det är nog lättare att växa samman med en hund, men det är inte självklart att man klickar första dagen. Jag har förmodligen lärt mig mer än Zingo den här senaste veckan.

Jag tänkte på igår när alla tre hade somnat framför Ronja Rövardotter, att vi plötsligt är mer av en familj och inte så mycket ”ensamstående med barn”. Det låter kanske konstigt men det är påtagligt att det finns en levande varelse till i vår flock. 

2 tankar på “En vecka med Zingo

  1. Vad roligt att läsa om livet med Zingo! Att en hund kan förändra så mycket i en familj!

    Jag tänker att när vi en dag har hus (och jag hoppas som du vet på att det blir snart) att vi kan vara casa acogida till behövande hundar som väntar på adoption. Och då, kanske, det finns en hund som vi lalla klickar med, och framför allt Disa, som kan få stanna. Djurälskaren Disa drömmer fortfarande om ett djur att ta hand om, vara med och gosa med. Vår katt är inte en sådan personlighet. Problemet i den här idén är väl just katten, som försökte döda en hund som stod med sin matte på vår uppfart.

    Gilla

    • Ja, skillnaden är mycket mer påtaglig med en hund än en katt på något vis. Det är spännande! Ååååååå som jag håller tummarna för er nu alltså…!! Och vad häftigt att ni vill bli ”casa acogida”, låter som som katten inte skulle rösta ja för det hehe, men det går säkert att vänja honom om det är en hund som blir en del av familjen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s