Svenska på schemat

Idag har Iván haft sin första lektion i svenska i sitt liv. Känns så himla stort för mig! Svenska skolan i Fuengirola har kompletterande svenska för barn som talar svenska i hemmet med någon av föräldrarna men går i spansk eller internationell skola. Jag hade funderingar på att anmäla Iván denna hösten eftersom han fyller 7 nu i november, men kände att det blev en grej för mycket efter att ha övervägt ganska länge. Iván har kämpat hårt med att läsa och skriva på spanska och engelska och tycker inte alls det är roligt så jag ville inte lägga in ytterligare krav på ett språk till.

Men så erbjöd skolan denna konstiga höst att man fick prova på gratis och då kändes det hela mindre kravfyllt på något vis. Dessutom har ju halva terminen redan gått så det blir inte under så lång period. Idag var första gången och Iván tyckte om det! Hans första kommentar var ”jag tycker om svenska skolan”, kom hem med skriv- och läsböcker, inloggning på Ugglo och läxa till nästa gång (som tyvärr inte är förrän om två veckor pga ännu en av alla helgdagar nästa måndag…) Han var så stolt och glad. Berättade att han vågat prata direkt fast hans ben skakade hela tiden. Först trodde jag det var pga nervositet men sedan sade han att det var för att han behövde röra på sig men inte vågade för ”läraren var lite..” här hytte han med fingret för att visa vad han menade. Hahaha älskade unge. Så stor han verkade.

Det här var riktigt bra för honom! En ny miljö, nytt sammanhang och svenskan är något helt annat för honom än spanska och engelskan. Märkligt nog är det hans starkaste språk och jag tror det som ligger honom närmast hjärtat. Och att få träffa en hel liten klass (de är bara 8 barn) med andra som honom, som talar svenska hemma.

Så glad är jag hurra!!

7 tankar på “Svenska på schemat

 1. Härligt!
  Inte konstigt att du är glad, inte konstigt att Ivan känner sig nöjd och glad och inte konstigt att ni gör oss så glada🤗🤗🤗

  Gilla

  • Haha, alla är vi glada! 😀 Iván är väldigt entusiastisk och det känns väldigt kul! Saker och ting kan förändras så snabbt. De har ”spelling test” varje vecka med tio ord på engelska som de får träna på i en vecka inför testet. Han brukar ha 1-3 rätt och tycker inte alls det är kul att ägna detta någon tid. Plötsligt förra veckan sa han att han ville prova om han kunde få alla rätt. Så denna gången har han verkligen tränat och var väldigt peppad inför provet. Vi får se sen hur det gick!

   Gilla

 2. Kul, bra gjort! Mina tjejer kämpade på i flera år med svenskan, på lördagarna på svenska skolan. Toppen. Det ger verkligen resultat.
  Vi åkte till stallet efteråt för att göra lördagarna riktigt spännande. Så körde vi tillsammans med goda vänner i många år.
  Lycka till!!!!!
  Kramar

  Gilla

 3. Men vad otroligt fantastiskt! Han har ju ändå svenskan som modersmål, eller hur? Du pratar väl svenska med honom? Läser du på svenska för honom också? Jag hoppas att min son får modersmålsundervisning i spanska framöver (när åldern är inne) men jag är tveksam till om de får ihop en grupp om fem barn här på Tjörn. Tills vidare kör vi på med att pappan pratar spanska för det mesta i hemmet och att jag alltid svarar på spanska om vår son tilltalar mig eller pratar på det språket. Jag och pappan pratar nog också en hel del spanska, tror jag, med varandra. Sedan tittar han också på Blippi en español och Pepa Pig osv. Men interaktionen är självklart viktigare än videos.

  Gilla

  • Ja, svenska är hans modersmål och jag har alltid talat svenska med honom och även läst mest på svenska (det är i princip bara jag som läst för honom och ibland händer det att han väljer en spansk eller engelska bok). Iván tittar också väldigt mycket på SVT Barn och lär sig extremt mycket därifrån. Synd att Spanien inte har något liknande. Spansk TV överlag är ju under all kritik och barnprogram tro jag knappt ens existerar, bortsett från tecknat… Tecknat fungerar ju också såklart, men när de blir lite större är ju språket så mycket mer än bara ord och då är riktigt program, med riktiga människor som talar om verkliga saker en enorm tillgång för språkutvecklingen.

   Gilla

   • Det som ändå är bra är att spanska är ett stort språk och att det går att titta på tvprogram och videoproduktioner från andra länder över nätet. Blippi tycker jag ändå är rätt ok om än ganska hysteriskt. Det är dubbat till spanska. Det passar min fyraåring just nu.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s